Könyvelőváltás

Azt fontolgatja, hogy megválik a könyvelőjétől, mert a teljesítménye nem illeszkedik az elvárásaihoz? Lehet, hogy az ötlet felmerülése után el is bizonytalanodott: lehet, hogy mégis meg kellene tartania a régi könyvelőt, mert ezzel csak túlreagálná a dolgot, vagy nem érezné tisztességesnek a könyvelőjével szemben. Való igaz, hogy ez egy nehéz döntés, ha éveken keresztül ugyanazzal a könyvelővel dolgozott. Ha viszont a vállalkozása már kárát szenvedte a könyvelő hibáinak, vagy nincs elég ideje Önnel foglalkozni, akkor ideje olyasvalakit keresni, aki rendesen elvégzi a munkát.

Vessen néhány pillantást ezekre a figyelmeztető jelekre, hogy el tudja dönteni, adjon-e második esélyt a jelenlegi könyvelő irodájának:

1. A bevallások, vagy a pénzügyi jelentések nem készülnek el időre.

A vállalkozás tulajdonosainak elméletben azonnali hozzáférésre lenne szükségük a pénzügyi jelentésekhez, hogy meg tudják állapítani, hogy valahol be kell-e avatkozni az üzleti folyamatokba. Ugyan a pénzügyi jelentések elkészítése igényel valamennyi időt, de amikorra ilyenre szüksége van, addigra készen kell lenniük. (Például gyakori igény az év zárása előtt néhány hónappal a várható eredmény, hogy az év végi költségek tervezhetők legyenek.) Ha mégsem kapta meg időben a pénzügyi jelentést, gondolja át, hogy nem volt-e Önnek is része a késésben. Minden anyagot átadott időben a könyvelőnek? Ha a könyvelő mindent megkapott, ami kellett, mégsem készült el időre, akkor érdemes megfontolnia a könyvelőváltást, különösen, ha ezek a megcsúszások gyakorta előfordulnak.

2. A könyvelője sosincs az irodában.

A könyvelője állandóan elfoglalt, vagy mindig más ügyfelekkel foglalkozik? A könyvelés mindig az utolsó utáni pillanatra készül csak el? Állandóan figyelmeztetnie kell a könyvelőt egy-egy kérésére? Ha a könyvelési munkákat nem kapja meg időre, az azt jelzi, hogy a könyvelő úgy érzi, nem éri már meg neki akkora figyelmet fordítania az Ön cégére.

3. A könyvelője sosem ajánlja fel, hogy beszéljék át a pénzügyi jelentéseket.

A könyvelő felelősségébe tartozik az is, hogy a bevallások, jelentések részleteit elmagyarázza, csak így bizonyosodhat meg Ön arról, hogy minden helyes. Tulajdonosként a teljes körű információ elengedhetetlen. Ha a könyvelő nem ajánl fel egy személyes találkozót vagy egy telefonos egyeztetést időnként, hogy a részleteket is átbeszéljék közösen, az egy figyelmeztető jel.  Önnek is tisztában kell lennie a bevallások tartalmával, hiszen ha a hatóság bármi komolyabb hibát talál, azért Ön lesz a felelős!

4. Az ügyfélkapun keresztül sok figyelmeztetést kap.

Egy nyilvánvaló figyelmeztető jel, ha az ügyfélkapun keresztül sok üzenetet kap hibásan vagy egyáltalán nem beküldött bevallásokkal kapcsolatban. Ezeket a figyelmeztetéseket komolyan kell venni, mert a jó adózókat pozitív megkülönböztetésben részesíti a NAV, míg a rossz adózókat negatív megkülönböztetésben. Ha ilyen figyelmeztetések érkeznek, egyeztessen a könyvelőjével, hogy kiderítsék, honnan ered a probléma. Ha nem elégedett a válasszal, vagy a könyvelő köti az ebet a karóhoz, akkor ideje új könyvelő irodát keresni.

5. A könyvelője nem hívja vissza az elvárt időben.

Az egyik ok, ami miatt a vállalkozó könyvelőt alkalmaz, az, hogy segítséget nyújtson a napi feladatokban, hogy tanácsra adjon, ha kell. Ezt a feladatát nagyon nem látja el a könyvelő, ha a visszahívás kérésére nem reagál időben. Valami nyilvánvalóan rossz, ha az ilyen gyakran megesik. Egy-egy ilyen eset még elmegy, de ha ez rendszeressé válik, az már elgondolkodtató.

Author: bjadmin

Share This Post On